9 Kasım 2016 Çarşamba

Antalya Tarihin Günümüz deki İzleri

Günlerden tek zaman ,  tek kral kendisine dünyada cennet benzeri tek yer bulunmasını emreder .  Ve bulurlar da… İşte o kral Bergama Kralı Attalos ,  yerleşilen yer ise Antalya'dır .  Bin senelerin çeşitli medeniyetlerini topraklarında barındırmış ,  dağlarında saklamış ,  onlara hayat ve gelişim imkanı tanımış Antalya'nın bu civarı pek tarihi yapıya sahip olması hiç de şaşırtıcı değil .  Antik kentleriyle her köşesinde tarihin bizlere konuştuğu Antalya'yı tek seferde keşfetmek olası olmasa da bu tarihi yerleri gidilip işte görülecekler listenizin en başına yazın ve yolculuğunuzu başlatın . 

Olympos Antik Kenti
Helenistik Dönemde kurulan Olympos Şehiri ,  binlerce senelik kalıntılarıyla tarihin uzak ve görkemli izlerini bizlere sunuyor .  Olympos Çayı'nın serin suyu ile Akdeniz'in görüştüğü alanda yer alan Olympos'ta ,  Roma Çağı'ne ilişkin tiyatro ,  Bizans Çağı'nden kalma bazilika ve hamam kalıntılarını göreceksiniz .  14 .  asır vakitlerinde epeyce uğrak tek liman şehiri bulunan Olympos ,  Hristiyanlık amaçlı de özel önem taşıyan noktalardan .  Öyle ki ,  yalnızca burada 12 tane Bizans Çağı'ne ilişkin kilise yer alıyor . 
antalyanin tarihi yerleri 


Yanartaş  ( Khimaira )  Çıralı
Olympos'a geldiyseniz ,  esasen Yanartaş'ı görmeden gitmek olmaz .  Aynı akabinde da anlaşıldığı benzeri ,  taşlar arasından çıkan ateşiyle nam salmış tek antik bölge burası .  Olympos'un yanındaki şirin Çıralı Köyü'ne epeyce yakın tek uzaklıkta bulunan Yanartaş ,  ateşinin kaynağını esasında yer altından sızan doğalgazdan alsa da mitolojiye yönelik ejderhanın sönmeyen ateşi . 
antalyanin tarihi yerleri 

Aspendos Antik Kenti
Bir zamanların tanınmış Pamfilya şehri bulunan Aspendos ,  o günlerde mühim tek liman şehiri olarak ticaretin merkezi konumundaymış .  Il 2 bölgeye ayrılıyor: Yukarıya Il ve Aşağıya Il .  Yukarıya Il'te bazilika ,  eksedra ve milletin toplanma alanı bulunan agorayı ziyaret edebilirsiniz .  Aşağıya Il'te ise hamamlar ,  su kemerleri ,  stat ,  çeşitli tapınaklar ve nekropoller göreceksiniz .  İhtişamlı tiyatrosu ise binlerce seneden itibaren eskiyen güzelliğini savunmayı muvaffak olabilmiş . 
antalyanin tarihi yerleri 

Selge Antik Kenti
Selge ,  Zerk Köyü'nde yer alan epeyce kocaman tek sahaya dağılmış tek antik il .  Tarihi kalıntılarda antik dönemlerin kapılarını aralamanın keyfine eşlik eden tek öbür öğe da binlerce senelik su kaynaklarının halen benzer biçimde akıyor olması .  Tiyatrosu ise en alıcı yapıları içinde . 

Simena Antik Kenti

Simena Antik Şehiri de bin yıllar öncesinden günümüze civarı ayakta kalmayı muvaffak olabilmiş yerlerden .  Bilhassa yaz aylarında epeyce pek ziyaretçi ağırlayan Simena'nın kalesi en mühim yapılarından .  Bunun dışarısında mezarlar ,  tapınak ve tiyatrosu ile de görülmeye ölçüt yapılar barındırıyor .  

Alara
Antalya işte Alanya Siyah Karayolu üstünde yer alan Alara ,  Selçuklular vaktiyle epeyce mühim tek yere sahipti .  I .  Alaaddin Keykubat'ın emriyle ,  1231 senesinde dayanıklı taşlarla örülerek yapılmış bulunan Alara Han halen eskiyen günlerinin kuvvetli yapısını ayakta tutmaktadır .  Alara Han'ın belli bir süre ilerisinde ise çay yatağına oluşturulmuş bulunan tek sert duvar göreceksiniz .  Tekrardan I .  Alaaddin Keykubat aracılığıyla ,  handan yalnızca tek yıl ardından inşa ettirilen ve İpekyolu üstünde yer alan bu kaleye ,  Alara Çayı kenarında yer alan yoldan yürüyerek ulaşabilirsiniz . 




Antalya RehberiAntalya'da Gezilecek Tarihi YerlerAntalya'da Gezilecek YerlerAntalya'da Ne Yapılır?Antalya'nın Görülmesi Gerekli Bulunan YerleriAntalya'nın Tarihi YerleriAspendosÇıralıOlymposSelge Antik KentiSimena Antik Kenti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder